Miksi tanssi(urheilu) on niin koukuttavaa?

14.10.2022

Mikä tekee tanssista/tanssiurheilusta niin koukuttavaa? Liikunta, musiikki, yksityiskohtia tulvillaan oleva tanssitekniikka, itsensä kehittäminen, parityöskentely, yhteisöllisyys vai nämä kaikki yhdessä? Vai voisiko se johtua siitä, että tanssijan polku on parhaimmillaan jokaisen oma?

Kehitys ensiaskelista taituriksi on omalla kiehtovalla tavallaan jokaisen tanssijan kohdalla ainutlaatuinen. Kukaan muu ei ole käynyt läpi juuri samoja kehitysvaiheita juuri samassa järjestyksessä. Tanssijan persoona, mieltymykset ja omaksumiskyky tekevät hänestä oman tiensä kulkijan. Kun tanssija omaa vahvan vision ja luottaa itseensä ja ominaisuuksiinsa, jotain hienoa tapahtuu.

Tanssipari puolestaan on aina osiensa summa. Kun kahden ihmisen persoonalliset ominaisuudet yhdistyvät, syntyy taas jotain ainutlaatuista. Jotain, mitä ei voi kopioida.

Kuva: Merilei Mandelin (kirjasta Tanssin taituriksi)
Kuva: Merilei Mandelin (kirjasta Tanssin taituriksi)

"Ole oma itsesi, kaikki muut ovat jo varattuja."

-Oscar Wilde-

Idolit ovat tärkeitä ja niitä pitää kaikilla olla, se on selvää. Kopio on kuitenkin aina väistämättä huonompi painos alkuperäisestä. Mitä persoonallisempi esikuva, sen ilmeisempi on kopio. Luota siis oman persoonasi vetovoimaan ja sen vahvistamiseen.

Katso tarkkaan, mitä ja miten sinua paremmat tanssijat/tanssiparit tanssivat. Tutki, mikä sinua heidän tanssissaan miellyttää ja mikä mahdollisesti ei. Luo siitä omat päämääräsi ja lähde kulkemaan niitä kohti.

Opettajilla on osuutta asiaan

Meillä opettajilla ja valmentajilla on suuri vastuu persoonallisen kehityksen mahdollistajina. Opetuksen ei tule perustua muotivirtauksiin, sillä ne kuitenkin muuttuvat. Meidän tulee kannustaa tanssijoita löytämään omat polkunsa ja antaa heille työkaluja ongelmien ratkaisemiseen. Opetuksessa on hyvä antaa tilaa tanssijan omalle ajattelulle valmiiden vastausten sijaan, sillä oivaltaminen on pysyvintä kehitystä mitä on olemassa!